07.11.2012 · Heilsumálaráðið

Skulu orða ein greiðan rúsdrekka- og rúsevnispolitikk

Røða, sum landsstýrismaðurin í heilsumálum helt, í samband ársfundin hjá Norðurlandaráðnum í Helsinki.

----

Hr./fru President

Tak for ordet.

Jeg vil gerne lægge ud med at sige, at jeg glæder mig over Verfærdsudvalgets forslag om at de nordiske lande skal være fri for tobak i 2040. Det er vigtigt at vi sætter os ambitiøse mål, når det kommer til rygepolitik.

På Færøerne har vi sat os det mål, at årgangen fra 2000 – altso børn som i dag er 11-12 år, skal forblive røgfrie. Dette var et af målene i Folkesundhedsplanen fra 2006. Planen har været et pejlemærke i det forebyggende arbejde lige siden.

Det hidtil største indsatsområde var den nye rygelov fra 2008. Den blev mødt med en del skepsis, fordi holdningen var, at loven var for formynderisk. Jeg ser den som en frihedslov, fordi den sikrer den enkelte rettigheden til et røgfrit miljø – til et miljø, som ikke er sundhedsskadeligt.

I dag – efter 4 års virkning – er der meget få, som ønsker tiden skruet tilbage til tiden før rygeloven. Også blandt rygerne.

Lovgivning er dog ikke nok i sig selv – heller ikke på Færøerne. Antallet af rygere er stadig højt – cirka hver fjerde voksen ryger, og 20 prosent af de unge ryger.

Rådet for Folkesundhed og Sundhedsministeriet arbejder derfor hele tiden med forskellige forbyggende indsatser blandt børn og unge. Og det går den rigtige vej. Men vi må blive endnu bedre.

Derfor vil jeg i det nye år fremsætte nye forslag til stramninger i rygeloven, såsom højere straf for salg af tobak og sigaretter til unge under 18 år, forbud mod rygning på arealer hvor børn og unge er i pleje, skole eller dyrker idræt. – Samtidig som der er behov for, at styrke motivation til at få folk til at tage ansvar for eget, børns og unges- helbred, og derfor holde op med at ryge.

Jeg vil også benytte lejligheden at sige lidt om færøsk alkoholpolitik.

Overordnet set og sammenlignet med de andre nordiske lande, har vi en restriktiv alkoholpolitik. Flere af de tiltag, som Velferdsudvalget nævner, gælder allerede på Færøerne. Blandt andet monopolsalg, høje priser, forbud for at reklamere for alkohol, 18 år grænse for køb og en promillegrænse på 0,2.

Regeringen mener, at forbruget af alkohol er for højt. Og konsekvenserne er alvorlige for mange familier. Derfor har regeringen også sat fokus på præcis dette område og vi skal i gang med at formulere en klar politik på området.

Dette arbejde er ved at starte op og bliver fokusområde for folkehelserådet i 2013 og vil både indeholde en diskussion af bedre forebyggelse og diskussion af behandlingsformer.

Alle relevante aktører, som arbejder indenfor området alkohol og narko, vil blive bedt om at komme med deres bidrag.

Tak.