03.09.2012 · Heilsumálaráðið

Borgarin má altíð vera útgangsstøðið

Røða, sum landsstýrismaðurin í heilsumálum helt, í smaband við ráðstevnu um rehabilitering. Ergoterapeutfelagið skipaði fyri ráðstevnuni, sum var í Norðurlandahúsinum fríggjadagin 31. august.

------

Kære deltagere.

Det er mig en ære, som sundhedsminister, at få lov til at sige nogle ord, nu vi går i gang med anden halvleg af konferencen.

Først vil jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke de færøske ergoterapeuter for dette vigtige og spændende arrangement. I viser initiativ og I flytter grænser. Det glæder mig.

Jeg vil også ønske vores nordiske venner hjertelig velkommen til Færøerne. Forhåbentlig nyder I jeres ophold på øerne og det smukke vejr vi har haft de sidste par dage.

-----

Jeg mener det af alt mit hjerte når jeg siger, at det også betyder meget for mig som sundhedsminister.

Jeg er af den overbevisning, at det kun er i tæt dialog og samarbejde med Jer, der arbejder i marken, at vi kan udvikle sundhedsvæsenet.

Vi kan altid blive bedre til at gøre det rigtige. Men hvis det skal lykkes er præmissen, at vi gør det sammen og i fuld forståelse.

Denne holdning er omdrejningspunktet for den metodiske tilgang til arbejdet med en ny sundhedsreform, som er begyndt ude i Sundhedsministeriet.

Reformen har som hovedformål at få mere sundhed til den færøske borger.

Samtidig udfordrer den økonomiske krise os alle til at gøre tingene på nye måder. Det giver os en anledning til at stille skarpt på om vi bruger ressourcerne bedst muligt i vores sundhedsvæsen.

Kort sagt, skal vi have mere sundhed for mindre.

Jeg ønsker en bred opbakning til reformen. Hvis vi skal gennemføre en sundhedsreform, som har en bred opbakning, er det nødvendigt at processen er tryg og tillidsvækkende.

Det er selvfølgelig en stor opgave. Men det er muligt hvis vi gør det rigtigt. Og mit løfte til Jer i dag er, at I vil blive involveret aktivt i processen. Der vil blive arrangeret møder, faglige seminarer og borgermøder med det formål at sikre en faglig og folkelig opbakning.

------

Selvom vi ønsker en så åben proces som muligt, er der dog sat nogle pejlemærker for reformen.

Ønsket er at sundhedstjenesterne skal være så tæt på borgeren som muligt og at vi i meget højere grad forebygger, at mennesker bliver indlagt på sygehuset.

Derfor vil vi arbejde efter devisen om, at vi decentraliserer alt som vi kan og centraliserer det vi må.

Der er ingen tvivl om, at rehabilitering som behandlingsform bliver central i denne henseende. Både den højt specialiserede rehabilitering, som forgår på sygehusene, men måske især hverdagsrehabiliteringen ude i hjemmene eller ude i kommunerne.

Tankegangen bag rehabilitering kommer at være en ledetråd i vores udvikling af sundhedsvæsenet.

Vi skal have større fokus på at hjælpe mennesker at få et godt og selvstændigt liv, når de har fået helbredsproblemer. Mennesker skal hjælpes til selv at kunne mestre den forandring i livsvilkårene, som sygdomme har med sig.

Det gør vi blandt andet ved at blive bedre at inddrage patienterne i deres egen behandling, så sygdommen ikke udvikler sig. Og så vi skal sikre bedre samarbejde på tværs af fag- og myndighedsgrænser, så patienten ikke falder mellem to stole.

Det betyder, at vi skal styrke det tværfaglige samarbejde og den tværsektorelle indsats.

Udgangspunktet må altid være borgeren og den sundhedsfaglige service skal tilpasses den enkelte på tværs af faggrupper og sektorer.

-----

Vi vil også styrke det forebyggende arbejde og arbejde endnu mere målbevidst med folkesundhed, samtidig som der sker en hurtig og effektiv opfølgning af kroniske patienter.

Vi må indrette vores sundhedsvæsen så vi tilskynder til effektivitet og kvalitet, så patienterne for den rette behandling til den rette tid.

Denne strategi er ikke ukendt i vores nabolande. Jeg er overbevist om, at ved dels at styrke det forbyggende arbejde, men ikke mindst ved at styrke primærsektoren, kan vi aflaste sygehussektoren betydeligt.

Det betyder en bedre udnyttelse af ressourcerne og en bedre service til borgeren.

----

Vi har et godt udgangspunkt i det færøske sundhedsvæsen. Et godt afsæt for at sætte en ny dagsorden. Og med Jeres gejst, viden og erfaringer har vi også en unik mulighed. Det kræver samarbejde, og en fælles indsats. Men vi har slet ikke råd til at lade være.

Tak og fortsat god konference.